Matkakertomuksia-sivulle

Kolmetoista kuukautta Kosovoa

Rauhanturvaajana Kosovossa vuosina 2003-2004

16.11.2003 - 44 päivää vietetty Kosovossa

Linkki-aliupseeri kersantti Koivunalho viimeistelee Camp Marskin linkki- ja kytkentäkaappia.

Suomalaista rauhanturvatoimintaa Kosovossa

Rauhanturvaamistyö Kosovossa on ennen muuta näkyvyyttä, uskottavuuden rakentamista ja sitä kautta yhteiskuntarauhan ylläpitämistä. Rauhanturvaajat ovat eräänlaisia Kosovon poliiseja, jotka partioivat, vartioivat ja tarvittaessa turvaavat ihmisten hengen ja omaisuuden. Rauhanturvajoukot varmistavat, että YK:n alaiset poliisivoimat (Kosovon ulkopuolelta tulleet UNMIK-poliisit) voivat toimia alueella sekä takaavat toimintamahdollisuudet YK:n käynnistämälle ja edelleen johtamalle paikalliselle siviilihallinnolle. Tämän hallinnon alla toimii kosovolaisista kootut poliisivoimat ja virkamieskunta. UNMIK:n (United Nations Mission in Kosovo eli YK:n Kosovon missio) tavoite viime kädessä on rakentaa yhteiskuntarauha ja uusi siviilihallinto, joka ottaa korkeimman toimivallan, kun rauhanturvajoukot poistuvat alueelta. Sitä odotellessa Kosovon rauhanturvajoukot partioivat, valvovat turvallisuutta, suorittavat etsintöjä ennen muuta laittomien aseiden takavarikoimiseksi ja muutoinkin avustavat Kosovon molempia poliisivoimia (UNMIK ja paikallinen KPS).

Lokakuun aikana suomalaisesta rauhanturvapataljoonasta ja irlantilaisesta rauhanturvajoukosta tuli yhteinen "suomalais-irlantilainen taisteluosasto". Taisteluosastoon kuuluu esikunta, kaksi suomalaista ja yksi irlantilainen vartiojääkärikomppania sekä esikunta- ja huoltokomppania, jossa on molempia kansallisuuksia - pääosin kuitenkin suomalaisia.

Elämä suomalais-irlantilaisessa taisteluosastossa on edellyttänyt sopeutumista kansainvälisiin sotilasnormeihin ja -tapoihin. Englanninkieli on aina läsnä. Sitä käytetään erityisesti esikuntatehtävissä ja viestiliikenteessä.

Esikunta- ja huoltokomppanian eli EHK:n tehtävä on tukeajohtaa taisteluosastoa sekä suorittaa sen huolto ja tietyt erityistehtävät. EHK:hon kuuluvat rakennusjoukkue, viestijoukkue, johon itse kuulun, ajoneuvohuoltoa suorittava korjaamojoukkue, miinanraivauksesta vastaava pioneerijoukkue, huolto-, kuljetus-, tiedustelu-, lääkintä- ja komentojoukkueet sekä pelastus- ja palokuntaryhmä ja sotilaspoliisit.

Joukkueet jakautuvat edelleen ryhmiin, joista jokainen vastaa omasta toimialastaan. Omaan viestijoukkueeseeni kuuluu neljä ryhmää: keskus-, viestihuolto-, sähkövoima-, ja tetraryhmä. Keskusryhmä vastaa sanomakeskuksesta sekä puhelin- ja datayhteyksistä ja niiden asennuksista, viestihuoltoryhmä radioista, niiden ajoneuvoasennuksista sekä televisioantennijärjestelmistä, sähkövoimaryhmä sähköasennuksista ja elintärkeistä voimakoneista ja tetraryhmä Tetra-verkon päätelaitteiden eli Tetra-radioiden asennuksista ja käyttöönotosta.

Suomalaisilla onkin ollut Kosovossa (ja erityisesti keskisen prikaatin johtovastuussa ollessaan) erinomainen tilaisuus esitellä uutta - ja erityisesti suomalaista - tekniikkaa ja osaamistaan viestitekniikan alalla. Itse olen viestijoukkueen keskusryhmän jäsen. Päätehtävämme on ympärivuorokautinen sanomakeskuksen ja puhelinvaihteen päivystys. Kuluneiden puolentoista kuukauden aikana olemme myös ehtineet mm. asentaa useita puhelimia, rakentaa dataverkkoa sekä luoda ilmateitse toimivan linkkiyhteyden Camp Villestä Camp Marskiin, joka sijaitsee yli kymmenen kilometrin päässä. Linkkiyhteyden kautta myös Camp Marski liittyy taisteluosaston puhelin- ja tietoverkkoihin.


Kirjoittaja on 28-vuotias humanististen tieteiden kandidaatti, joka palvelee rauhanturvaajana Kosovossa. Hän kirjoittaa kokemuksistaan ja elämästään Camp Villen leirissä, yhdistetyn suomalais-irlantilaisen taisteluosaston esikunta- ja huoltokomppanian viestijoukkueessa.

EnsimmäinenEdellinenSeuraavaViimeinen
Kaikki Täällä Kosovo -artikkelit
04.10.0303.12.0308.03.0428.04.0404.08.0416.11.04
16.10.0319.12.0320.03.0419.05.0407.09.04
30.10.0321.01.0429.03.0426.06.0412.10.04
16.11.0330.01.0411.04.0416.07.0405.11.04

[Best viewed with Any Browser] [Built With HSC - HTML Sucks Completely] Made With Cascading Style Sheets Built With Amiga

Copyright © Mikko Johannes Koivunalho 1997---2007
email: mikko . koivunalho NOSPAM kolumbus . fi
homepage: http://www.kolumbus.fi/mikko.koivunalho

This page last updated or changed 25.03.2007.